HOMEWOOD ESTATE

[supsystic-slider id=8 position=”center”]

On the drawing board
Contract value R100-million
Design, as member Blue Architects cc

Homewood Estate is situated in George and will be a state of the art development, catering exclusively to people with walking disabilities.  The site is situated in the leafy suburb of Heather Park with spectacular views of the Outeniqua Mountains in the background.  The facility offers 2 bedroom duets, 2 bedroom stand-alone and 1 bedroom units.  The Estie Watson Centre will cater food to the whole development and house 45 assisted living units with all the rehab and frail care facilities needed for the development.

Walking Disabilities

The estate is designed to serve people with mobility disabilities.  The housing units to resemble a park-like atmosphere with walkways crisscrossing the roads and crisscrossing the entire estate.  The Estie Watson frail care centre consists of a assisted living units, frail care units, rehabilitation units, gym, multiple lounges, dining facility and kitchens open to the whole estate.

Existing

The existing housing unit will have the opportunity to use the park-like walkways and facilities within the Homewood Estate.  Residential units were designed to fit in with the existing units surrounding the site to ensure the development reads as one. All of the people within the existing development will have the opportunity to order food from the Estie Watson Centre and will be able to use the facilities.

Developer

The developer required a low maintenance building but modern in character.  The Estie Watson frail care Centre is designed to minimize building maintenance by using facebrick and concrete.  The use of plastered panels and facebrick provide the façade with a very modern appearance.

Frail Care

Frail care facilities will be state of the art and comprise of 10 beds.

Assisted Living

45 assisted living units will be situated on the first floor of the Estie Watson Centre and will be accessed by a lift or stairs.  Fire escape ramps and stairs will serve the area and a private lounge and 24 hour nursing station will complete the layout.

Layout

The development was designed to create a park-like atmosphere where in the units are situated.  This was done by interlinking footpaths and vehicle paths that move through the development.  The use of indigenous plants will also ensure water security.

Maximize

By not enclosing all the units with boundary walls and adding winding paths and indigenous planting, the development does not feel crowded even if the unit layouts were maximized for the site.